چکیده مطلب
در شهر تهران جاذبههای گردشگری بسیاری وجود دارد که بازدید از همهی آنها نیازمند زمانی بیش از چند روز است. در هنگام سفر به تهران، یکی از گزینههای پیش روی شما برای اقامت با توجه به اینکه چند نفر هستید و به چه مدت قصد دارید در تهران بمانید، اجاره آپارتمان مبله و یا اجاره سوئیت مبله میباشد. این امکان برای شما فراهم شده است که با توجه به زمانی که نیاز دارید در تهران بمانید، به اجاره ماهانه آپارتمان مبله، اجاره هفتگی آپارتمان مبله و یا اجاره روزانه آپارتمان مبله اقدام کنید و اقامت خوبی را در تهران تجربه نمایید. یکی از محلهایی که به هنگام سفر به تهران حتما باید در برنامه بازدید شما قرار بگیرد، برج آزادی بسیار زیبا واقع در میدان آزادی است که نه تنها نمادی از تهران است بلکه در سراسر دنیا به عنوان نمادی از ایران شناخته میشود.
تاریخچه برج آزادی
در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی، در مسابقه ای که برای طراحی یک نماد معرف ایران بین معماران ایرانی برگزار شد، طرح مهندس حسین امانت که فارغالتحصیل دانشگاه تهران بود، برنده شد و تصمیم به ساخت میدان آزادی به عنوان نمادی از ایران مدرن و نشان دروازه تمدن در قرن ۲۰، گرفته شد. ساخت بنای برج آزادی در ۱۱ آبان ۱۳۴۸ آغاز شده و در ۲۴دی ۱۳۵۰ به پایان رسید. در روز افتتاح این برج برای بار نخست از منشور کوروش کبیر که اولین نوشتار حقوق بشر در جهان است، پردهبرداری شد. این اثر که در حدود ۲۵۵۰ سال پیش به فرمان کوروش کبیر کتیبه شد اکنون در موزه بریتانیا در لندن نگهداری میشود. نام این بنا پس از به پیروزی رسیدن انقلاب اسلامی برای یادآوری فریادهای آزادیخواهانه انقلابیون، از شهیاد به برج آزادی تغییر یافت.
بنای این برج
معمار این بنا با تلفیق طاقهای معماری قبل و بعد از اسلام به شکلی حیرتآور این دو را به یک نماد مدرن و چشمنواز تبدیل نمود. بنای برج آزادی در عصر مدرن بتن و آهن، علاوه بر دارا بودن پیشینهای هزاران ساله از معماری اصیل ایرانی، با تکنولوژی روز دنیا نیز هماهنگ است و به زیبایی هرچه تمامتر در میدان آزادی میدرخشد.
نمایی از برج آزادی
زیربنای میدان آزادی در حدود ۷۸۰۰۰ متر مربع است و ارتفاع بنای آن نزدیک به ۴۵ متر است که ۵ متر آن داخل زمین است. طاق آن از زمین ۲۳ متر ارتفاع دارد و دارای ۸ بخش مجزا است. عرض پایه این بنا ۶۴ متر است و ساخت آن ۳۰ ماه زمان برده است. در ساخت برج آزادی ۲۵۰۰۰ قطعه سنگ و ۹۰۰ تن آهن به کار رفته است. محوطه میدان نیز که مساحتی برابر ۶۵۰۰۰ متر مربع دارد، به زیبایی گلکاری و باغچهبندی شدهاست.
مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی که در طبقات تحتانی برج آزادی واقع شده است از چندین بخش مختلف تشکیل شدهاست و شامل موزه، کتابخانه، سالن دانستنی ها، سالن ایران شناسی، نگارخانه، سالن اجتماعات و سالن برگزاری کنسرت و کنفرانس میشود.
موقعیت میدان آزادی در شهر
محل احداث برج آزادی یکی از مهمترین دروازههای ورود و خروج به تهران است. در اطراف این میدان، پایانه های تاکسی و اتوبوس برای عبور و مرور به نقاط مختلف تهران و مناطق اطراف تهران ساخته شدهاند. همچنین به دلیل تقاطع چندین بزرگراه با این میدان، ترافیک عبور و مرور از این نقطه بسیار بالا است. بزرگراههای محمدعلی جناح از ضلع شمالی، بزرگراه آیت الله سعیدی در ضلع جنوبی، جاده مخصوص کرج در ضلع غربی و خیابان آزادی در ضلع شرقی از اصلیترین معابر شهر برای ارتباط با بیرون از شهر هستند.
معماری برج
کالبد اصلی بنا تشکیل شده است از دو جفت قوس که در صفحاتی متقاطع واقع شدهاند و حجمی به رنگ سفید با ارتفاع ۴۵ متر و در چهار طبقه ساخته شده از سنگ سفید با شیارهای آبی فیروزهای. تناسبات به کار رفته در ساخت بنا، مفاهیمی چون عظمت و شکوه، استحکام، زیبایی، نظم و هندسه را به بیننده القا میکند. این برج از بخشهای مختلفی ساخته شده است که هر کدام از آنها نماینده بخشی از معماری و تمدن ایرانی است.
استفاده از معماری ایرانی در ساخت این برج
بادگیر یکی از اساسیترین بخشهای ساختمانها در مناطق گرمسیری ایران است. این بخش برای خنک شدن خودکار بنا تعبیه میشود و به عنوان یک کولر آبی طبیعی عمل میکند. این خنکسازی با استفاده از ورود باد از منفذها و شیارها به بادگیر و خنک شدن به هنگام عبور از سامانه آبی تعبیه شده درون آن، صورت میگیرد. در برج آزادی، در راس برج فضایی مانند بادگیر شبیهسازی شده است و در چهار جهت طبقه آخر شیارهای عمودی مشابه دریچههای بادگیر به چشم میخورد که علاوه بر نمادین بودن، به خنک شدن بنا نیز کمک میکند.
بازارهای ایرانی با ویژگیهای منحصر به فردی که دارند، در سراسر دنیا شناخته شده هستند. معمولا در محل تلاقی شریانهای بازار که به چهار سوق شناخته میشود، یک گنبد با نورگیری چند ضلعی تعبیه شدهاست و علاوهبر نورگیر بودن، تهویه هوا نیز از آن صورت میگیرد. زیر گذر شرقی برج آزادی، به شکلی طراحی شده است که یادآور بازارهای ایرانی است. چین و شکنها و نورگیر موجود در سقف، یادآور طاقبندی بازار و حوضچه وسط آن به مانند حیاط بازار است.
باغهای سلطنتی پاسارگاد نمونهی اولیه باغسازی ایرانی است که از هنرهای معماری ایرانی به حساب میآید. شکل باغهای ایرانی به تناسب میزان آب ناحیه تغییر میکند وبه گونههای مختلفی دستهبندی میشود. با نگاهی به ساختار میدان آزادی، محوربندی و استفاده از آبنما، درختها و نحوه قرارگیری برج در تقاطع دو محور اصلی میدان میتوان گفت که معمار تلاش کرده است از باغهای ایرانی به ویژه باغ کوشک الگوبرداری کند.
چهار طاق این برج
در گذشته که دین زرتشتی، دین رسمی کشور بوده، برای نگه داری از آتش که مقدس شمرده میشد جایگاههای مخصوصی ساخته میشد که به آنها چهارطاقی گفته میشد. در معماری برج آزادی برداشتی آزاد از چهارطاقی با چند تفاوت دیده میشود.
نورگیرها که بخش مهمی از معماری ایرانی هستند، نامهای مختلفی دارند که یکی از آنها روشندان است. استفاده از روشندان در کنار عناصری مثل مقرنس علاوه بر ایجاد منظرهای زیبا موجب میشود نور به صورت پخش و غیرمتمرکز وارد بنا شود. در برج آزادی نیز معمار از روشندان و روزنه بهره گرفتهاست.
تعریف طاق در معماری به شکل یک سقف منحنی است. در نمای شرقی غربی برج آزادی از دو طاق بیضی شکل و جناغی استفاده شده است. کاربندی به طاقسازی تزیینی گفته میشود و باریکه طاقهای موربی است که با یکدیگر تلاقی پیدا میکنند و مفصلها را ایجاد میکنند. در کاشیکاری برج آزادی از کاشیکاری معرق و کاشیکاری پر طاووسی استفاده شدهاست که با استفاده از رنگ فیروزهای زیبایی آن چند برابر شدهاست.
بخشهای مختلف برج آزادی
برج آزادی از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاست که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم. نگارخانه اصلی ۲۱۰ متر مربع مساحت دارد و به عنوان محلی برای برگزاری نمایشگاهها استفاده میشود. در نگارخانه اقوام به شکل راهرویی نیم دایره با ۸ ویترین بزرگ صنایع دستی ایران و اشیاء مردم شناسی به نمایش گذاشته شدهاست. کتابخانهی مجموعه آزادی حدود ۲۰۰۰ کتاب ارزشمند دارد و علاوه بر آنها کتب دیگری در موضوعات مختلف نیز وجود دارد.
تالار کهن که ۳۴۶ متر زیربنا دارد و با ۱۵ ویترین مخصوص آثار موزهای و اشیای نفیس در آن به نمایش عموم درآمدهاست. تالار آینه با زیربنای ۲۹۶ متر مربع در کنار تالار کهن واقع شدهاست و در دوطرف آن ۱۲ غرفه قرار دارد که نمادهایی از اقتصاد و محیط زیست ایران در آنها نمایش دادهشدهاست. تالار دانستنیها در واقع مشکل از دو سالن قرینه با طاقهای گنبدی است که ۲۸ صفحه نمایش رایانهای در آن برای دسترسی به بانک اطلاعاتی در خصوص وقایع انقلاب، معماری برج آزادی و ایران شناسی قرار دادهشدهاست. سالن ایرانشناسی برای آشنایی با ویژگیهای اقلیمی، فرهنگی و اقتصادی استانهای مختلف ایران ساخته شدهاست.