چکیده مطلب
در بازدید از جاذبههای تهران، موزه هنرهای معاصر به عنوان یک گزینه مهم باید در نظر گرفته شود. مطمئنا ایران یک کشور با تاریخ باشکوهی است و از دوران مختلف گذشته، آثار معماری و هنری ارزشمندی در این کشور به یادگار مانده است. اما نمیتوان از آثار هنری خارق العاده هنرمندان معاصر چشم پوشی کرد. موزه هنرهای معاصر تهران در ضلع غربی پارک زیبای لاله قرار دارد و اگر گردشگران به گردش و تفریح به پارک لاله رفتند، نگاهی به این موزه بی نظیر بیندازند.
درباره موزه هنرهای معاصر ایران چه میدانید؟
اول از همه مهم است بازدیدکنندگان بدانند که موزه هنرهای معاصر، دارای ۳۰۰۰ اثر از هنرهای مدرن اروپایی و آمریکایی مربوط به قرن نوزدهم و بیستم است. این موزه ارزشمند، یکی از ده موزه برتر هنر مدرن در جهان است، بنابراین، دانستن این نکته معلوم میکند که موزه هنرهای معاصر ایران یک مجموعه معمولی نیست. دوم اینکه، آثار هنری، رهبران هنرهای مدرن جهان مانند، پیکاسو، گوگن، رنوار و پولاک در این مجموعه وجود دارد. ارزش واقعی قطعات موزه هنرهای معاصر را هیچ کس دقیقا محاسبه نکرده است، اما تخمین زده میشود که آثار هنری مدرن موجود در این موزه حدود دو و نیم میلیارد پوند ارزش دارد. این موزه نه سالن نمایشگاه یا گالری دارد، سه تا از این گالریها، مجموعه هنری معاصر بین المللی را به نمایش میگذارند. شش گالری دیگر، مخصوص نمایشگاه موقت هستند و بیشتر آثار هنرمندان ایرانی در این گالریها نمایش داده میشود.
گردشگران داخلی و خارجی بدانند که با بازدید از موزه هنرهای معاصر ایران، این فرصت را دارند که یکی از با ارزش ترین مجموعههای هنر مدرن غربی، را در خارج از اروپا و ایالات متحده ببینید. از این رو، بازدید از موزه هنرهای معاصر را نباید از دست بدهند.
تاسیس موزه هنرهای معاصر ایران به چندین سال قبل باز میگردد
در ایران با افتتاح دانشکده هنرهایزیبا در دهه چهل، تغییر و تحولاتی، توسط هواداران هنرهای مدرن و معاصر در کشور آغاز شد. بسیاری از هنرمندان مشهور غربی برای تدریس در دانشکده هنرهای زیبا به ایران آمدند. از جمله این هنرمندان میتوان آندرهگدار را نام برد. از طرف دیگر دانشجویان ایرانی برای دستیابی به مهارتهای هنری بیشتر مدام به اروپا سفر میکردند، و در آنجا با هنر مدرن و نوین آشنا میشدند. با برگشتن آنها به ایران اندیشههای نوگرایانه نیز به کشور وارد میشد. در این دهه همچنین نمایشگاههایی در زمینه هنرمدرن در ایران برگزار شد و افراد زیادی به سمت هنرهای نوین جذب شدند. در این مرحله بین هنرمندان سنتی و مدرن بحثهایی بوجود آمد. افرادی در ایران تلاش کردند تا مردم هنر نوین را بپذیرند و با آن ارتباط برقرار کنند. در دوران قبل از انقلاب فرح پهلوی طرفدار هنر نوین بوده و به این هنر علاقهمند شد.
موزه هنرهای معاصر با پشتیبانی دفتر فرح، در قسمت غربی پارک لاله ساخته شد. البته همزمان با این موزه ساخت یک موزه فرش نیز کلید خورد تا در آنجا فرشهای اصیل ایرانی به نمایش عمومیبگذارند. موزه فرش هم در قسمتی دیگر از پارک لاله ساخته شد. بنای ساختمان هر دو موزه منحصر بفرد میباشد.ساختمان موزه فرش به شکل یک دار قالی بزرگ ساخته شده است.
سرانجام، در سال ۱۹۷۷، ملکه فرح پهلوی موزه هنرهای معاصر را در تهران افتتاح کرد تا بهترین آثار مدرن را از سراسر جهان جمع کند. مسافران و گردشگران داخلی و خارجی اگر تهران را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب کنند، میتوانند با اجاره روزانه آپارتمان مبله، اجاره هفتگی آپارتمان مبله و اجاره ماهانه آپارتمان مبله، به مدت دلخواه در این شهر اقامت کرده و از تمام جاذبههای این شهر بزرگ بازدید کنند.
معماری موزه هنرهای معاصر تهران تلفیقی از معماری مدرن و سنتی میباشد
ساختمان موزه توسط معمار و طراح مشهور ایرانی به نام کامران دیبا ساخته شده است. بازدید کنندگان با مراجعه به موزه هنرهای معاصر متوجه خواهند شد، که این ساختمان، مکانی اسرارآمیز است. با اینکه از بیرون مدرن به نظر میرسد، اما کامران دیبا برای ساخت این بنا از معماری سنتی ایران استفاده کرده است. این معمار برای طراحی نمای بیرونی ساختمان از مواردی مانند بادگیر که در خانههای کویری دیده میشود استفاده کرده است، ازاین بادگیرها در خانههای یزد و کاشان نیز میتوان دید. این عناصر بادگیر مانند در بنای موزه هنرهای معاصر نقش نورگیر را بازی میکنند و نور به داخل موزه هدایت میکنند. اما طراحی داخل ساختمان کاملا مدرن است، این معمار برای طراحی داخلی ساختمان از مواردی مانند چارسو، هشتی و گذرگاه استفاده کرده است. یکی از جالب ترین مواردی که در داخل موزه هنرهای معاصر وجود دارد، پیاده رو مارپیچ است.
بازدید کنندگان با گشت و گذار در این پیاده رو به تدریج از تمام گالریهای موزه بازدید میکنند و وقتی به آخر نمایشگاه رسیدند، در واقع به نقطه شروع باز خواهند. بیشتر موزه در زیر زمین واقع شده است، هر گالری با شیب ملایم به گالری بعدی خود متصل میشود و به دلیل مارپیچی بودن داخل ساختمان گالری شماره یک هم نقطه شروع موزه است و هم نقطه پایانی. مساحت کل موزه هنرهای معاصر با باغهای اطراف خود در حدود هشت هزار متر مربع میباشد. مصالح مورد استفاده در ساختمان این بنا، سنگ و بتن می باشد.
باغ تندیس در کنار موزه هنرهای معاصر از جالب ترین باغهای تهران است.
علاوه بر موزه و گالریهای آن، بازدید کنندگان میتوانند از تماشای مجسمههایی که در باغ تندیس نصب شده، دیدن کنند. این مجسمهها، توسط هنرمندانی چون ارنست، جیکو متری، ماگریت و مور ساخته شده و در باغ تندیس موزه هنرهای معاصر قرار داده شده است. حیاط موزه و باغ، شکل بی نظمیدارند. که قدم زدن در آنجا و در کنار این مجسمهها کاری جذاب خواهد بود. عکاسی از این مجسمهها همیشه سوژه عکاسان است. گردشگران نیز در کنار این مجسمهها عکسهای زیادی ثبت کردند. در سالهای بعد انقلاب اسلامیاین موزه میزبان برگزاری نمایشگاههای زیادی در مورد پیروزی انقلاب بود و اثرهای هنری در زمینههای متفاوتی مانند خوشنویسی در این نمایشگاهها به نمایش گذاشته میشد.
موزه هنرهای معاصر دارای یک کتابخانه تخصصی است با کتابهایی در زمینه هنر، که از این کتابها فقط اعضا کتابخانه میتوانند استفاده کنند. رستوران و کافی شاپ نیز در داخل موزه وجود دارد، اگر گردشگران داخل موزه را برای میل غذا انتخاب نکنند در خیابان کارگر و ولیعصر رستورانهایی زیادی وجود دارد. موزه هنرهای معاصر تهران به دلیل موقعیت مکانی که در مرکز تهران است، به وسایل حمل و نقل عمومینزدیک بوده و با بازدید از این موزه همزمان میتوان از موزه فرش و پارک لاله نیز دیدن کرد، و با استفاده از مترو به دیگر جاذبههای تهران رفت.
ورودی ها
این بنا دارای دو ورودی میباشد که ورودی اصلی از طرف خیابان کارگر است، ورودی دیگر از طرف پارک لاله است. بازدید از جاذبههای گردشگری یک شهر یا کشور دیگر، از محبوب ترین تفریحات در بین مردم است، یافتن محل مناسب برای اسکان در شهر دیگر، میتواند آسان باشد، اجاره آپارتمان مبله و اجاره سوئیت مبله به مسافران این امکان را میدهد که بدون دغدغه اسکان، به تهران مسافرت کرده و از تفریح در این شهر لذت ببرند.