چکیده مطلب
جاذبه های گردشگری شهر تهران بسیار زیاد هستند و انواع مختلفی را شامل میشوند، از بناهای تاریخی مربوط به بیش از ۴۰۰ سال پیش گرفته تا طبیعت زیبا و بکری که دارد و موزه هایی که آینهای از تاریخ ایران و بشر هستند. یکی از جاذبه های گردشگری شهر تهران، موزه آبگینه است که در خانه و محل کار قوام السلطنه- نخست وزیر دوران احمد شاه قاجار و دوران پهلوی- واقع شده است. فارغ از آثار به نمایش درآمده در موزه آبگینه، خود بنای مورد استفاده نیز بسیار زیبا و دیدنی است.
برای بازدید از تهران با جاذبه های گردشگری بیشمار، مدت زمانی بیش از چند روز نیاز است. به همین دلیل به هنگام سفر به تهران باید محلی برای اقامت خود در نظر بگیرید. ما به شما پیشنهاد مینماییم که برای اقامت خود با توجه به تعداد نفرات گزینهی اجاره آپارتمان مبله و یا اجاره سوئیت مبله را در نظر بگیرید. این گزینه انعطاف پذیری بالایی به شما ارائه میکند، چه از این نظر که تمام یک واحد مسکونی در اختیار شما خواهد بود و چه از نظر مدت زمانی که قصد اقامت در تهران را دارید چرا که میتوانید با توجه به مدت زمانی که قصد اقامت در تهران را دارید، به اجاره ماهانه آپارتمان مبله، اجاره هفتگی آپارتمان مبله و یا اجاره روزانه آپارتمان مبله بپردازید.
تاریخچه بنای موزه آبگینه
این عمارت زیبا تا سال ۱۳۳۰ محل زندگی و کار قوامالسلطنه بوده است. پس از آن در سال ۱۳۳۲ به محل سفارت مصر تبدیل گشت. در ادامه نیز این ساختمان به سفارت افغانستان و بانک بازرگانی تبدیل شد اما در سال ۱۳۵۵ تصمیم گرفته شد که از بانک بازرگانی خریداری شده و به موزه سفال و شیشه تبدیل شود. این بنا که در آثار ملی کشور ثبت شده است، واقع در خیابان ۳۰ تیر است و ۷۰۰۰ متر مربع مساحت دارد. عمارت قوامالسلطنه در سه طبقه ساخته شده است که شامل همکف، زیرهمکف و طبقه اول میشود.
معماری این بنا ترکیبی از معماری ایرانی و معماری اروپایی است. نقشهای برجسته آجری در تزئینات نمای بیرونی ساختمان، از دوران سلجوقی الهام گرفته شدهاند و ستونهای ورودی و ایوان بنا یادآور معماری اواخر دوران قاجار و اوایل حکومت رضا شاه پهلوی است. درون بنا نیز از تزئیناتی مانند آینهکاری، گچبری و منبتکاری بهره گرفته شده است.
موزه آبگینه
این موزه یکی از پربازدیدترین موزه های شهر تهران است و بیشتر بازدیدکنندگان آن را گردشگران خارجی تشکیل میدهند. بازدیدکنندگان این موزه به طور میانگین، سالانه بیش از دو میلیون نفر هستند. ساختمان موزه که توسط یک معمار مشهور اتریشی تغییر کاربری داده شده است، شامل بخش های مختلفی است. از جمله این بخش ها تالارهای نمایش آثار، غرفه محصولات فرهنگی، کتابخانه و بخش اداری است. بخش نمایش آثار از ۶ تالار تشکیل شده است. در طبقه همکف، آثار مربوط به دوران های بسیار دور یا به اصطلاح پیش از تاریخ تا پیش از اسلام به نمایش گذاشته شدهاند. این آثار در تالارهای سمعی و بصری، مینا و بلور قرار گرفتهاند. آثار به نمایش گذاشته شده در طبقه اول مربوط به دوران پس از اسلام تا دوره معاصر میباشند که در تالارهای صدف، زرینفام و لاجور قرار گرفتهاند.
ورودی
در ورودی موزه آبگینه، نمونههایی از آثار شیشهای و ابزارآلات، مواد و رنگهای مورد نیاز برای ساخت این قبیل آثار به نمایش درآمدهاند.
تالار سمعی و بصری
انسانهایی که در گذشتهای بسیار دور موسوم به دوران پیش از تاریخ زندگی میکردند عقیده داشتند که هر کسی بعد از مرگ خود به لوازم شخصیاش نیاز دارد و از آنها استفاده میکند. به همین دلیل انسانهایی که فوت میشدند به همراه لوازم شخصی خود دفن میشدند. در این بخش از موزه، یک اسکلت از انسان پیش از تاریخ به همراه لوازم شخصی و زیورآلاتش برای بازدید عموم قرار داده شده است.
تالار مینا
طراحی ویترینهای این تالار الهام گرفته از معماری دوران هخامنشیان در تخت جمشید میباشد و در آنها آثاری به نمایش گذاشته شدهاند که از قدیمیترین آثار سفالی و شیشهای موزه هستند. آثار شیشهای به نمایش گذاشته شده در این تالار مربوط به دو هزاره پیش از میلاد مسیح میباشد که در بین آنها برخی آثار به دست آمده از چغازنبیل نیز مشاهده میشود. قدیمیترین اثر شیشهای موجود در این موزه، لولههای شیشهای کشف شده از چغازنبیل و قدیمیترین اثر سفالی موجود در موزه آبگینه اثری دستساز از دوران اشکانی است.
تالار بلور
ویترینهایی که در این تالار قرار گرفتهاند با الهام از معماری دوران هخامنشی به خصوص ستونهای تخت جمشید و همچنین نقش رستم طراحی و ساخته شدهاند. در این ویترینهای بسیار زیبا، آثار شیشهای به نمایش گذاشته شدهاند. دلیل نامگذاری این تالار به تالار بلور نیز همین است.
تالار صدف
معماری داخلی این تالار شبیه به یک صدف نیمه باز میباشد و به همین دلیل این نام بر آن گذاشته شده است. در این بخش از موزه، آثار شیشهای و سفالی مربوط به دوران پس از اسلام به نمایش گذاشته شدهاند. این آثار شامل سفالهایی از شهر نیشابور مربوط به قرن سوم و چهارم میشود.
تالار زرینفام
آثاری که در این تالار به نمایش گذاشته شدهاند، ظروف اشرافی به شمار میروند که مربوط به دوران سلجوقی هستند و به دلیل تکنیک به کار رفته برای تزئین آنها به زرینفام شناخته میشوند. تزئینات این ظروف با خط نسخ و نستعلیق صورت گرفته است. بر روی برخی از ظروف این تالار، با توجه به شهری که این آثار از آنها به دست آمده، چهرههایی متفاوت از مغولان نیز مشاهده میشود.
تالار لاجورد
تالار لاجورد به دو بخش تالار لاجورد ۱ و لاجورد ۲ تقسیم شده است. ویترینهای قرار گرفته در این تالار، الهام گرفته از خیمههای مغولان و برجهای مقبره دوران آنها هستند. آثار به نمایش گذاشته شده در این تالار شامل آثار شیشهای و سفالی متعلق به دوران تیموری و دوران ایلخانی تا دوران صفوی و دوران قاجار است. یک میز متعلق به دوران قاجار در این بخش از موزه آبگینه قرار دارد که با لعاب هفت رنگ تزئین شده است و چهرههای شخصیتهای مشهور شاهنامه بر آن نقش زده شده است. بالای هر چهره، نام شخصیت آن نوشته شده است.
حوضخانه
در طبقه زیر همکف موزه آبگینه، حوضخانه واقع شده است. در حوضخانه از کاشیکاریهای اواخر دوره قاجار و گچبریهای بسیار زیبا استفاده شده است. گالری موزه آبگینه در این بخش قرار گرفته است.
کتابخانه
در ضلع شمال غربی بنا، کتابخانه قرار دارد که در آن کتابهایی در زمینههای باستانشناسی، تاریخ و هنر به چشم میخورد. در کتابخانه ۴۰۰۰ جلد کتاب به زبانهای فارسی و انگلیسی قرار دارد.
چگونه به موزه آبگینه برویم؟
برای بازدید از موزه آبگینه که در تمام روزهای سال به جز ایام سوگواری برای بازدید عموم باز میباشد، بهترین راه استفاده از وسایل نقلیه عمومی است؛ زیرا این موزه در منطقه ای قرار دارد که در طرح ترافیک واقع شده است و برای رفتن به این منطقه در روزهای غیر تعطیل، نیازمند خرید طرح ترافیک هستید و پیدا کردن جای پارک در خیابان شلوغ سی تیر نیز کار سادهای نیست.
برای دسترسی به موزه آبگینه از طریق مترو، باید در ایستگاه سعدی در خط ۱ از مترو پیاده شوید و سپس با ۲۰ دقیقه پیادهروی به سمت غرب در خیابان جمهوری، به خیابان سی تیر و موزه آبگینه خواهید رسید. برای رفتن به موزه آبگینه با استفاده از اتوبوس نیز کافی است که سوار اتوبوسهای خط میدان جمهوری- میدان بهارستان شده و در ایستگاه حافظ پیاده شوید تا پس از پنج دقیقه پیادهروی به سمت شرق در خیابان جمهوری، به خیابان سی تیر برسید.